woensdag 5 september 2007

Logboek: Dag 3


Hier kwam ik vandaag aan, na een koude en behoorlijk vochtige fietstocht van twintig minuten. Ik zou vandaag mee gaan lopen met Arjen, een front-ender. Hij is dus specialist in HTML en Javascript, de programmeertalen voor internet.

Toen ik zoals gewoonlijk m'n laptop uit m'n kluisje had gehaald, kon ik aan de slag. Ik zat op dezelfde afdeling als dag 1, verdieping zes. Ik begon met het aanpassen van mijn weblog, waarbij ik aanpassingen maakte in de HTML van het weblog, met veel hulp van Marloes, waardoor ik uiteindelijk m'n zelfgemaakte header erop kon zetten. Daarna ging ik samen met Arjen een eigen site in HTML maken. Hij legde me heel veel uit, maar desondanks was het heel lastig. Hier een korte samenvatting van wat ik begrepen heb van de uitleg van Arjen in de ochtend:
In het begin van het internet, werden websites ontworpen met behulp van tabellen. Dit was alleen niet zo'n handige manier, omdat het er niet mooi uitzag en het heel veel tijd kostte om op te schrijven. Daarom werden er drie soorten onderdelen bedacht, met elk hun eigen 'codes', taaltjes, om te zorgen dat het maken van websites makkelijker en beter ging:

-Content, structuur: dit betekent wat er voor het grootste deel op een site staat, dus de echte informatie. De content wordt gemaakt met behulp van HTML, ook zo'n internettaal.
-Design: dus hoe de layout van de site eruit ziet, waar de plaatjes komen, waar de tekst enz. Dit wordt ontworpen in CSS, wat lijkt op HTML.
-Gedrag: wat er gebeurt als je ergens op klikt, of je muis ergens overheen haalt. Dit wordt gedaan met Javascript.

Dit zijn belangrijke dingen waar je naar meot kijken als je een websites ontwerpt:
-Een goede volgorde en benaming van de dingen die je in HTML zet, zodat Google kan zorgen dat mensen je site goed kunnen vinden.
-Zorgen dat de gebruiksvriendelijkheid van je site goed is, dus dat alles er overzichtelijk uit ziet, maar ook dat mensen zonder een goede computer of zonder flash je website kunnen bekijken zonder dat ze heel lang moeten wachten op het laden.

Ook heb ik geleerd hoe je Firebug kan gebruiken, een programma'tje van Firefox waarmee je kan kijken wat er gebeurd als je dingen veranderd in HTML.

Na de pauze, waarin ik dit keer koos voor een gevarieerder menu, bestaande uit 1 bruin pistoletje met kaas, twee krentebollen en een kommetje groentesoep, ging ik verder meelopen met Arjen. Ook dit keer leerde ik veel over internet, maar het was op een zodanig hoog niveau dat er best veel langs me heen ging. Desalnietemin stak ik er behoorlijk veel van op, vooral ook weer over HTML. Om ongeveer drie uur hadden we de een homepage voor een fortis website gemaakt, met behulp van CSS en HTML.
Na deze uitermate boeiende uitleg ging ik verder met het design van m'n blog. Ik paste een aantal dingen in de HTML aan, zoals de breedte van de tekst en de achtergrondkleur. Na een half uurtje was ik hiermee klaar en dacht ik dat het wel ongeveer tijd was om naar huis te gaan, en ik bedacht nog een conclusie voor deze dag:
Ik heb het gevoel dat ik deze dag zeker beter heb besteed dan gisteren en eergisteren. Ik heb heel veel geleerd, vooral over de meer technische kant van computers, programmeren. Ik vond dit best leuk, maar ik denk toch dat ik de designkant, die ik gisteren heb bestudeerd leuker vond.
Deze dag krijgt van mij wel een hoger cijfer, ook al vond ik het niet zo interessant, het contact vandaag ging weer beter en ik heb meer geleerd. Ik geef deze dag een welverdiende acht.

Geen opmerkingen: